Faillissement zorgt voor einde aan plannen zonnepanelenfabriek in Veendam

23 dagen geleden gepubliceerd

De bouw van een grote fabriek voor zonnepanelen in Veendam gaat niet door. Het bedrijf Innolane, dat achter het project zat, is failliet gegaan. De Brabantse ondernemer Jac Hanssen werkte meer dan zeven jaar aan het plan voor deze fabriek. Hij wilde er innovatieve zonnecellen en zonnepanelen produceren. Financiële problemen hebben echter geleid tot een faillissement.

Schulden en financieringsproblemen

Volgens curator Bob Sijben bedraagt de schuld ongeveer 4,3 miljoen euro. De schuldeisers zijn voornamelijk investeerders. Innolane kreeg de financiering niet rond en kon de reeds gemaakte schulden niet meer aflossen. Concurrentiedruk vanuit China, met hun lage prijzen, speelde ook een rol in de financiële problemen van het bedrijf.

Vergunningen en investeringen

De gemeente Veendam had de bouwvergunningen voor de fabriek op industrieterrein De Dallen II al klaarliggen. Hanssen en zijn team waren van plan om 85 miljoen euro te investeren in de fabriek. Volgens hun prognose zou de fabriek werk bieden aan maximaal zeshonderd mensen, waardoor Innolane een van de grootste werkgevers van Veendam zou worden. Echter, het geld voor deze plannen bleef een obstakel.

In 2019 wist Innolane nog vierhonderdduizend euro op te halen via een crowdfundingsactie op het platform Greencrowd. Dit geld was bedoeld voor marketingkosten en afrondende onderzoeken.

Twijfels over de technologie

Er waren ook twijfels over de technologie achter de zonnepanelen. Innolane beloofde zonnecellen te maken met een techniek waarvan het patent al was verlopen. Hiermee zouden zonnecellen met meer opbrengst gemaakt kunnen worden. Echter, deskundigen en investeerders hadden twijfels over deze beloften.

Teleurstelling en verloren geloof

Het faillissement is een teleurstelling voor het team achter Innolane. Henk Koerselman, mededirecteur van Innolane, zei dat ze altijd hoop hadden dat het initiatief van de grond zou komen. Wethouder Henk Jan Schmaal van Veendam gaf echter aan dat hij het geloof in het project had verloren.

Vrijgekomen bedrijfskavels

Na het beëindigen van het overleg met Innolane eind vorig jaar, hebben meerdere partijen interesse getoond in de vrijgekomen bedrijfskavels op De Dallen II. Ondanks de teleurstelling biedt dit nieuwe kansen voor de gemeente Veendam.